Burgemeester reikt Banana Awards uit

ingevoerd op 13-05-2019

Afgelopen woensdag 8 mei ontvingen eigenaar Jan Mons van Spar Bilthoven en assistent-bedrijfsleider Henrik van Wingerden van Plus Bilthoven een oorkonde uit handen van burgemeester Sjoerd Potters. Dat gebeurde ter gelegenheid van de landelijke Fairtrade week die ditmaal in het teken stond van de banaan.

Bananen zijn het meest gegeten fruit in Nederland: we eten jaarlijks ruim 720 miljoen (!) bananen, zo’n 42 bananen per persoon. Beide supermarkten kregen de zogenaamde Banana Award toegekend, omdat zij als enige in de gemeente De Bilt uitsluitend Fairtrade gecertificeerde bananen verkopen. Daarmee betalen zij een prijs die bijdraagt aan de verbetering van de leef- en werkomstandigheden van de producenten. Betere inkoopprijzen en eerlijke handelsvoorwaarden zouden de norm moeten zijn, niet de uitzondering. Anders gezegd: een oneerlijke banaan, da’s pas krom!

De werkgroep Fairtrade Gemeente De Bilt zou graag willen dat ook andere supermarkten 100% fairtrade bananen inkopen. Zo hoeft de consument niet meer te zoeken en eet die dus alleen nog maar eerlijke bananen!

Banana Awards Banana Awards