De Bilt verdient opnieuw de titel Fairtrade Gemeente

De gemeente De Bilt mag zich ook in 2018 en 2019 ‘Fairtrade Gemeente’ noemen. Opnieuw is aangetoond dat in de verschillende kernen van de gemeente genoeg aanbod is aan fairtrade producten in winkels en in de horeca en dat er voldoende consumenten, bedrijven en organisaties zijn die fairtrade producten aanschaffen en gebruiken. Met name in de supermarkten zijn steeds meer producten verkrijgbaar met een fairtrade keurmerk.

Nederland telt inmiddels 81 Fairtrade Gemeenten en wereldwijd zijn het er ruim 2000. Daartoe De landelijke jury beschouwt De Bilt als een inspirator voor veel andere gemeenten. Dat blijkt onder meer uit het verkrijgen van de eerste Fairtrade Clubtitel door FC De Bilt. En de Agger Martini Groep in Maartensdijk is zelfs de eerste Fairtrade Scoutinggroep ter wereld!

De jury heeft niet alleen veel waardering voor wat er al bereikt is, maar ook voor het door het lokale kernteam gepresenteerde plan voor de uitbreiding van de bestaande activiteiten. Dat plan houdt onder meer in een toename van het aantal Fairtrade kerken (nu nog 2) en scholen (nu 5). Ook hoopt het kernteam andere sportclubs en scoutinggroepen enthousiast te krijgen om zich bij de Fairtrade campagne aan te sluiten. Daarnaast zou het kernteam graag zien dat ook de Biltse horeca wat meer fairtrade producten op de menukaart plaatst. Hiertoe zullen de komende periode de nodige activiteiten worden ontwikkeld.