Verkoop Fairtrade producten opnieuw toegenomen

Fairtrade premie vanuit Nederland 7,7 miljoen

Dankzij de verkoop van Fairtrade producten in Nederland, ontvingen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden vorig jaar € 7,7 miljoen aan Fairtrade premie. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade Nederland.

In 2019 kocht 87% van alle Nederlandse huishoudens wel eens een Fairtrade product, een stijging van 4% vergeleken met het jaar daarvoor. t.o.v. 2018. Hierdoor worden boeren in ontwikkelingslanden in staat gesteld om een beter bestaan op te bouwen en te investeren in duurzame bedrijfsvoering. Boerenorganisaties krijgen voor hun producten tenminste de Fairtrade minimumprijs en daarnaast een premie. Deze premie kunnen zij naar eigen inzicht besteden, bijvoorbeeld aan productieverbetering, medische zorg of onderwijs. De hoogte van de premie steeg vorig jaar met 11% ten opzichte van 2018. Dat komt vooral doordat inmiddels 87% van alle Nederlandse huishoudens jaarlijks een of meer Fairtrade producten koopt.

Met name in cacao is een enorme groei te zien: de verkoop hiervan steeg met maar liefst 22% en alleen al de premie die hierop betrekking had bedroeg 2,1 miljoen euro. Samen met alle internationale verkopen, resulteert dit in een nog groter bedrag. In Ivoorkust, waar de meeste cacao voor de Nederlandse markt vandaan komt, ontvingen 140 coöperaties € 13,8 miljoen aan Fairtrade premie.

De Corona-pandemie legt een vergrootglas op de kwetsbaarheid van ons wereldwijde en onderling verbonden voedselsysteem. Het gebrek aan paraatheid, aan veerkracht en de toenemende ongelijkheid achter de wereldeconomie is inmiddels pijnlijk duidelijk. “Deze crisis raakt ons allemaal. Maar boeren en arbeiders in productielanden nog meer. Zij hebben geen financiële buffer om op terug te vallen”, stelt Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland. “Juist nu is het van groot belang om Fairtrade producten te kopen en te investeren in een eerlijke, duurzame economie.”

Het volledige jaarverslag lees je hier (https://www.fairtradenederland.nl/jaarverslag/).

Jaarverslag-groei-Ivoorkust-Fairtrade Jaarverslag-groei-Ivoorkust-Fairtrade